Pompele de caldura se recomanda a fi utilizata pentru incalzirea spatiilor bine izolate termic si impreuna cu sisteme de incalzire prin pardoseala, ventiloconvectoare sau radiatoare de joasa temperatura iar vara sunt folosite pentru racire.
Pompele de caldura extrag energia din apa, aer sau pamant, si prin intermediul unui compresor agentul frigorific se incalzeste la o temperatura mai ridicata.
Instalatiile de incalzire cu ajutorul pompelor de caldura sunt compuse din 3 circuite distincte:
- Circuitul primar prin intermediul caruia se extrage caldura din pamant, apa sau aer
- Circuitul frigorific al pompei de caldura
- Circuit secundar - instalatia de incalzire din casa
Pentru masurarea coeficientului de performanta este folosit termenul COP.
Cu cat COP-ul este mai mare cu atat mai performanta este pompa de caldura.
De ex. daca avem un COP de 5 inseama ca pentru a genera caldura de 5kW se comsuna energie electrica 1 kW.
Din punct de vedere al sursei de energie intalnim 3 tipuri de pompe de caldura:
- Aer - Apa
- Sol - Apa
- Apa - Apa
Pompele de caldura Aer - Apa:
Folosesc aerul din exterior pentru a incalzi casa si sunt cele mai utilizate in Romania datorita costurilor mici de instalare (nu necesita foraj) si achizitie in comparatie cu celelalte 2. Pot fi folosite si pentru producerea apei calde menajere si pentru a improspata sau raci aerul din incaperi.
Are COP-ul mai mic in in comparatie cu celelalte 2 dar pentru o casa de pana la 300 de mp recuperarea investitiei in instalarea unui pompe de caldura aer - sol sau aer - apa nu se face sub 15 ani.
Pompele de caldura Sol - Apa:
Utilizeaza energia geotermala pentru incalzire si racire intr-un mod economic si ecologic. Pentru instalarea unei pompe de caldura sol - apa este necesar instalarea unor colectori orizontali sau verticali. Colectorii orizontali se instaleaza la o adancime de 1.5- 3.5 m iar pentru instalarea colectorilor verticali este necesara forajul unuia sau a mai multor puturi paralele cu adancimi cuprinse intre 70-140m.
Pompele de caldura sol - apa au un nivel COP ridicat dar costurile pentru insalarea acestui tip de sistem sunt de asemenea foarte mari.
Pompe de caldura Apa - Apa:
Extrag energia din apa din panza freatica, apa din rauri sau din lacuri. In comparatie cu celelalte 2 pompe de caldura, tehnologia Apa - Apa are cel mai ridicat coeficient de performanta (COP).
Pentru a instala acest tip de pompa de caldura se vor realiza 2 foraje: unul de pompare si celalalt de restituire.