O gama variata de centrale pe lemne, pe carbuni si pe peleti de la Instaco
Centralele pe lemne sunt utilizate, in general, in locatii unde reteaua de gaz natural nu este disponibila si in locatii unde combustibilul (lemn, reziduri de lemn) se gaseste in cantitati mari (fabrici de mobila).
Din punct de vedere al tipului de ardere intalnim 2 variante de centrale pe lemne:
Centrala pe lemne cu ardere normala
Sunt mai ieftine decat centralele cu gazeificare, randamentul poate varia foarte mult de la un producator la altul in functie de tipul de constructie si poate ajunge pana la 75 %.
In general sunt folosite impreuna cu un pufffer pentru a marii timpul intre incarcari si a oferii un confort sporit iar pentru prepararea de apa calda menajera sunt folosite impreuna cu boilere termoelectrice sau cu serpentina. Din punct de vedere al materialelor utilizate pentru camera de ardere, in general intalnim centrale din fonta sau din tabla.
Un avantaj al utilizatii unei centrale pe lemne cu ardere clasica este faptul ca puteti utiliza o gama variata de combustibil: lemn, carbune, deseuri de lemne, bricheti de lemn, rumegus, etc..
Centrale cu ardere prin gazeificare.
Sunt foarte eficiente, au in dotare doua camere de ardere, una pentru producerea de gaze prin arderea lemnului (procesul de gazeificare) si cea de-a doua pentru arderea gazelor produse, la temperaturi de pana la 900 de grade Celsius.
In comparatie cu centralele termice pe lemne cu ardere normala randamentul este mult mai mare, ajungand pana la 90%, producand astfel si mai putina cenusa.
Pentru utilizarea eficienta a centralelor cu gazeificare producatorii sustin ca trebuie folosit lemn foarte bine uscat, cu o umiditate de maxim 20%, se recomanda procurarea acestora cu 1 - 2 ani inainte de folosirea lor. Utilizarea de lemn cu o umiditate crescuta reduce considerabil eficienta centralelor cu ardere prin gazeificare, un urma depunerii in camera de ardere a gudronului aceasta corodeaza si scade considerabil durata de viata.
Centralele pe gazieficare sunt utilizate doar cu lemn uscat, nu se pot folosii cu carbune, bricheti sau reziduri lemnoase.
Centralele pe peleti
Utilizarea unui centrale pe peleti este o alternativa buna pentru sistemul de incalzire si de preparare ACM datorita costurilor de exploatare si a gradului de confort ridicat pe care il ofera.
Ofera un randament ridicat de pana la 90% si emisia de fum si cenusa rezultata in urma arderii este foarte mica.
Pretul centralelor pe peleti poate varia foarte mult in functie de calitatea materialelor a tipului de constructie si a automatizarilor cu care vine inclusa centrala.
Functioneaza pe peleti care sunt produsi din lemn, rumegus si alte deseuri de lemn, materiale 100% naturale cu lungimi de pana la 30 mm si diametrul de 6 mm. Acestia sunt depozitati intr-un rezervor de peleti de unde se alimenteaza centrala automat prin intermediul unui snec transportor.